Jak vybrat dřez?

Víte, že při práci v kuchyni trávíme až 60 % u dřezu? Proto stejně pečlivě, jako vybíráme nábytek a elektrospotřebiče bychom měli postupovat při výběru vhodného dřezu.

Dřez slouží nejen k umývání nádobí, ale i čištění a přípravě potravin. Proto je důležité zvolit správnou velikost. Budeme v něm denně umývat nádobí, nebo má sloužit jen k oplachování zeleniny a dalších potravin? Ale ať se rozhodneme pro větší či menší, zvažujeme i další parametry, jako je například hloubka. Abychom neměli postříkanou linku i podlahu pod ní, měla by být 19 – 25 centimetrů.

Přepad zabrání vytopení

Každý lepší dřez by měl být vybaven přepadem, který plní bezpečnostní funkci a zároveň slouží jako malé umyvadélko. Moderní dřez by také měl mít standardní 3,5 (cca 9 cm) palcové odtoky se sítkovým uzávěrem, na které lze případně v budoucnu připojit drtič kuchyňských odpadků.

Mycí centrum

Pokud nás nesvazují stísněné prostorové podmínky nebo pokud pořizujeme zcela novou kuchyň je ideální počítat s dostatečným místem pro multifunkční mycí centrum.

Dřez do roviny s pracovní deskou představuje ucelený blok v absolutní rovině a bez rušivých přechodů. Údržba je jednoduchá. Kuchyňské nečistoty a vodu prostě setřeme přímo do dřezu. Díky tomu, že v bloku nejsou a spáry a štěrbiny, ve kterých by se mohly držet, je perfektní hygiena mycího centra zajištěna. Kromě atraktivního vzhledu získáme i větší pracovní plochu.

Dřezy pod pracovní desku nezmenšují svým okrajem pracovní plochu a z desky se opět snadno stírají nečistoty. Dají se ideálně kombinovat s pracovní deskou z kompozitních materiálů.

V lince pod dřezem lze umístit systém pro třídění kuchyňského odpadu. Praktický plnovýsuv umožňuje snadnou manipulaci s modulem.

Vybíráme materiál

Nové materiály, zpracované moderní technologií jsou designově krásné, praktické a také jejich údržba a čištění jsou poměrně jednoduché. Z nabídky si vyberou příznivci strohé kovové krásy i zastánci keramiky, ale i ti, kdo obdivují umělé materiály.

Nerezovou ocel lze snadno udržovat v dokonalé čistotě, je ale choulostivá na škrábance. Při pořizování nerezového dřezu je důležitým hlediskem tloušťka plechu, která by měla být 0,9 až 1 mm, výjimečně může být plech i silnější. Pokud plech pod tlakem pruží, je to neklamná známka toho, že není dostatečně silný. Velmi oblíbené jsou nelesklé profilované nerezy, které si časem zachovávají stabilnější vzhled. Jsou však dražší a jejich údržba složitější.

Umělý kámen je kompozitní materiál, tvořený směsí krystalického křemene, keramického barviva a akrylátového pojiva. Pyšní se vysokou tvrdostí, je odolný proti poškrábání, chemikáliím a teplotám do 240 °C. Složení by mělo být v poměru minimálně 70 % kameniva, 15 % akrylátu a 5 – 10 % keramických barviv.

Kuchyňská studia nabízejí klientům i půvabné keramické dřezy. Jsou vypalované, opatřené speciální glazurou, která je velmi tvrdá a odolná proti otěru i nárazům. Je ale třeba se k nim chovat trochu ohleduplně – například nešoupat po jejich povrchu předměty s ostrými hranami. Pád těžkého předmětu z větší výšky je může v některých případech i poškodit, proto musíme být opatrní.

Jak tedy vybrat správný dřez?
Do velké kuchyně vybíráme dřez na skříňku aspoň 60 cm širokou
Pokud manipulujeme u dřezu často se zeleninou, vybereme typ s druhou výlevkou, doplněný krájecí deskou
Pro třídění odpadků zvolíme speciální modul a dřez vybavený víčkem, po jehož odklopení padají odpadky šachtou rovnou do koše
Skříňky pod rohovým dřezem by pro snadnější manipulaci měly být opatřeny otočným karuselem
Dřez vybíráme hluboký 19 – 25 centimetrů, jen tak nebude voda stříkat na podlahu a kuchyňskou linku
Přepad zabrání, abychom vytopili sousedy
Moderní dřez by měl mít standardní 3,5 (cca 9 cm) palcové odtoky se sítkovým uzávěrem, na které lze případně připojit drtič kuchyňských odpadků

Mohlo by se vám líbit...

2 komentářů

  1. Radka napsal:

    Doporučila bych kvalitní granitový dřez. Je to skvělá investice na pěkných pár dekád, když ne na celý život. Jde o ekologický materiál (hlavním prvkem je žula). Odolává velmi dobře povrchovému poškození a čištění je nenáročné, až na fleky od kávy nebo čaje, které mohou být na bílých odstínech viditelné již po pár měsících. Na to ale existuje jednoduché řešení, kterým jsou speciální přípravky na odstraňování skvrn z granitových dřezů…. Na trhu se dají sehnat různé barevné odstíny, což je příjemná změna od nerezového lesku.

  2. Tonda napsal:

    Tak asi del vzhledu, mno tedy často podle toho všichni vybírají :) Ale bylo by dobré se i zamyslet nad samotnou funkcí :) Tak třeba granit se čistí poměrně lehce, zatím co nerez až tak moc ne. Navíc i nerez začne časem reznout…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>