Jak vybrat vánoční stromek?

Umělé vánoční stromečky nejsou Vaším favoritem a bez živého stromku si Vánoce představit prostě nedokážete? Je nejvyšší čas se po nějakém stromku poohlídnout. Jak ale vybrat ten správný, aby vydržel co nejdéle a aby do Štědrého dne neopadal?

Pokud patříte k těm, co nakupují  stromeček na poslední chvíli s domněním, že jedině tak vydrží co nejdéle čerstvý, musíme Vás zklamat. Všechny stromky se řežou ve stejnou dobu a je tak úplně jedno, zda je koupíte hned s první adventní nedělí nebo až den před Štědrým dnem. Vlastně čím jej koupíte dříve, tím lépe. Jedině tak jej ochráníte od neustálého přehrabování vybíravých zákazníků a povalování se po ledové zemi. Nákupem na poslední chvíli navíc riskujete, že už bude omezený výběr a Vy si domů donesete pěkného oškubance.

Pokud se Vám příčí kupovat stromek někde ve městě a rádi byste měli ten pocit, že si jej nesete přímo z lesa, je tu ještě jedna možnost. Zajít totiž můžete přímo na plantáž, tam si vyberete, zaplatíte zálohu a uřezat si jej můžete třeba až den před Štědrým dnem.

Podle čeho vybírat?

Vánoční stromek můžete vybírat podle druhu jehličnanu nebo podle jeho výšky. Nejprodávanější jsou stromky vysoké 170 až 200 cm. Čím oblíbenější jsou ale malé byty, tím žádanější jsou i stromky mezi 120 a 150 cm. Nejoblíbenějším druhem je jednoznačně smrk ztepilý, který se značí krátkými tmavě zelenými tuhými jehličkami, na které se dobře věší ozdoby. Bohužel však při pokojové teplotě rychle schne a opadává.

O něco dražší, ale také kupovaný je smrk pichlavý, který je k dostání v tmavě zelené i stříbrné verzi. Jeho jehličí je hodně pichlavé, ale jeho pevné větve unesou i těžší ozdoby a především téměř neopadává.

Nejdražším vánočním stromkem je jedle. Jedličky bývají krásně rostlé, mají bohaté větve. Jehličí zůstává na stromku i dlouho po Vánocích i v hodně teplých místnostech.

Jaké stromky nekupovat?

Pokud je to jen trochu možné, nekupujte stromek již zabalený v síťce a když už, nechte si jej ukázat, abyste zjistili, jakou má vlastně korunu.

Také se vyhněte nákupu vánočních stromků, které jsou uloženy uvnitř nákupních domů. Pokud mají stromky něco vydržet, musí být po celou dobu uloženy v chladu.

Zdravý stromek musí mít svěží, zelené větve bez jakéhokoli nažloutnutí a pružné jehličí. 

Jak s ním zacházet doma? 

Poté, co si jej dovezete domů, je dobré udělat čerstvý, asi 2 centimetrový řez kmínku a poté jej umístit do vody. Pokud jej nemáte kam dát, uložte jej na chladném místě (balkón, terasa).

Také byste si měli pořídit stojan se zásobníkem vody, odkud si bude moct sát vodu. Zároveň je třeba jej pravidelně kropit vodou z rozprašovače.

Sandra Špačková

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>