Domácí udírnu, nebo zahradní gril?

Máte radši vůni grilovaného masa, nebo toho ovoněného kouřem? Obě varianty mají svá pro a proti. Zásadní výhodou uzení zůstává fakt, že se při něm maso nikdy nespálí.

3 hlavní rozdíly mezi grilem a domácí udírnou

1. Způsob přípravy jídla

Na grilu musíte maso pravidelně otáčet, aby se pěkně propeklo a nepřipálilo. Vydává totiž  přímé teplo, které může maso snadno spálit na uhel. V udírně nemusíte maso ani jiné dobroty obracet. Kouř maso udí ze všech stran. Na výsledek si ale pár hodin počkáte.

2. Teplota

Domácí udírna využívá při přípravě pokrmů jinou teplotu než gril. Přímé teplo při grilování dosahuje zhruba 100 °C. Pokud si pořídíte domácí udírnu, budete teplotu regulovat podle zvolené suroviny a postupu. Udit můžete rychle teplým kouřem i pomalu kouřem studeným, který nepřekračuje 30 °C. Čím nižší teplotu zvolíte, tím déle uzení trvá.

3. Trvanlivost pokrmu

Při dodržení správných postupů patří uzení mezi nejlepší a nejstarší způsoby konzervace masa. Nasolení a následné vyuzení zabrání množení bakterií. Maso pak můžete v ledničce skladovat několik týdnů a stále bude dobré. Grilováním konzervace pokrmu nedosáhnete, a proto je důležité grilovaná jídla co nejdříve zkonzumovat.

Zahradní gril

Grilování patří mezi nejoblíbenější letní činnosti. U grilu se obvykle sejde celá rodina, často i s přáteli či sousedy. Na grilu připravíte nejrůznější pochoutky od masa a uzenin, přes zeleninu, až po ovoce a sýry. Díky širokému sortimentu výrobků seženete v obchodech grily nejrůznějších velikostí i tvarů. Pak už záleží jen na vašich preferencích, zda si pořídíte gril na uhlí, nebo dáte přednost plynu či elektřině.

Výhody grilu

  • Příprava pokrmů je velmi rychlá.
  • Grilování je obvykle jednoduché a nevyžaduje příliš práce.
  • Jídlo zůstává po ugrilování chutné a šťavnaté.
  • Pokud nepoužijete tučné marinády a dipy, jedná se o zdravou přípravu pokrmů.

Nevýhody grilu

  • Rozehřátí grilu může trvat delší dobu.
  • Obsluha grilu na uhlí může být pro začátečníky složitější.
  • Maso musíte pravidelně otáčet, aby se nespálilo.
  • Spálený povrch masa je podle řady výzkumů dokonce zdraví nebezpečný.
  • Připálené zbytky jídla se z grilu hůře odstraňují.

Tipy na grilované dobroty

  • Steaky
  • Špízy
  • Celé kuře
  • Žebírka
  • Kuřecí stehna
  • Hamburgery
  • Kebab
  • Ryby a mořské plody
  • Sýry (hermelín, halloumi)
  • Houby
  • Zelenina (papriky, cuketa, rajčata, lilek, kukuřice, chřest, brambory)
  • Ovoce (ananas, broskve, jablka, hrušky)
Domácí udírna

Udírna nepracuje s přímým ohněm, ale s kouřem, který dodává pokrmům specifické aroma i vůni. Kromě masa můžete do udírny vložit také sýry, vejce, zeleninu i některé druhy ovoce. Mistrovskou disciplínou pak je uzená sůl nebo paprika jako koření. Podobně jako u grilů seženete udírny na dřevo, uhlí, plyn nebo elektřinu. Typ udírny i otop je třeba vybírat podle toho, které dobroty chcete v udírně připravovat a jakého výsledku chcete uzením dosáhnout.

PR Kaiser jaklepebydlet (2)

Výhody domácí udírny

  • Kouřové aroma uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.
  • Maso po vyuzení krásně zkřehne.
  • Elektrické udírny mají velmi snadnou obsluhu.
  • Uzení prodlouží trvanlivost potravin.
  • Vyberete-li dobře izolovanou udírnu, užijete ji po celý rok.
  • Máte naprostou kontrolu nad přípravou jídla a vždy znáte vnitřní teplotu i vlhkost.

Nevýhody domácí udírny

  • Uzení trvá obvykle delší dobu než grilování.
  • V případě udírny na dřevo či uhlí je třeba maso uvnitř pravidelně kontrolovat.
  • Musíte hlídat stálou teplotu.

Příklady dobrot z domácí udírny

  • Celé nebo naporcované kuře
  • Plátky libového masa
  • Vepřový bok
  • Vepřová panenka
  • Sušené hovězí maso
  • Slanina, pancetta
  • Ryby
  • Husí prsa
  • Domácí klobásy nebo salámy (poličan, paprikáš…)
  • Sýry (syrečky, tvrdé sýry, sýry s modrou plísní)
  • Vejce

PR Kaiser jaklepebydlet (3)

Když si dopřejete uzené dobroty čas od času, jde o příjemné zpestření zdravé stravy. I při hubnutí si pochutnáte třeba na uzených syrečkách na salátu nebo obložené celozrnné bagetě s uzeným lososem nebo plátky uzeného kuřete.

Závěr: Udírnu, nebo zahradní gril?

S oběma pomocníky připravíte výborná jídla, na kterých si pochutná celá rodina nebo parta přátel. Rozhodující je tu čas přípravy. Máte-li na přípravu jen pár minut, vždycky vyhraje gril. Pokud chcete spojit jídlo s voňavým rituálem, vsaďte na bohaté možnosti domácí udírny. Se stavbou si hlavu nelámejte: S ready-made typy můžete udit už zítra.

Tak dobrou chuť!

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>